Michael Jackson uitgeperst
Michael Jackson verkoopt als zoete broodjes! Dat zullen ook de striptekenaars gedacht hebben die verantwoordelijk zijn voor “Michael Jackson: de getekende biografie”. Ze sloegen de handen in elkaar en tekenden zijn leven in stripvorm.
Michael Jackson spreekt tot de verbeelding. Eens een ster, altijd een ster (ook – vooral? – na de dood). Na – bij benadering – vijfhonderd drieëndertig reguliere biografieën, tweeënzestig Best Of albums, T-shirts allerhande, het officiële Michael Jackson-kaartenspel, en nog zoveel meer is er nu ook een getekende biografie. Hallelujah!
HIStory
De kleine uk begon op zijn derde het huishouden te vermaken, op zesjarige leeftijd vervoegde hij z’n broers om The Jackson 5 te vormen. Een hitsensatie is geboren. Dat de patriarch veel van de jonge zangers eist, is wel bekend. Het duurt niet erg lang vooraleer Michael op eigen benen wilt staan: in 1972 scoort hij met Ben zijn eerste solohit. Enkele jaren en miljoenen verkochte platen verder wacht het allergrootste succes voor de King of Pop: Thriller, het best verkochte album aller tijden (met een geschatte verkoop tussen de 55 en 110 miljoen exemplaren)! Na Thriller volgden Bad – met ‘slechts’ 30 miljoen verkochte exemplaren, Dangerous, HIStory en Invincible. Tijdens de release van dit laatste album had Michael ruzie met het label Sony, waardoor een degelijke promotie van het album ontbrak. Velen spreken dan ook over een geflopt album, al is dat moeilijk te staven met 12 miljoen verkochte exemplaren op de teller.
Michael ondervond steeds meer last van het dagdagelijkse leven. Hij was er altijd al een beetje vervreemd van, en bepaald beter is dat nooit geworden. Een beetje wereldvreemd, gecorrigeerd, excentriek, aanbeden, verafgood, maar tevens verguisd en gebruikt. Michael is nooit beschuldigd geweest van enig kindermisbruik, maar de verschillende processen hebben hem wel de das omgedaan inzake populariteit (in de Verenigde Staten). Volgens velen had hij simpelweg genoeg geld om de beste advocaten te huren, hoewel er nooit één enkel bewijsstuk gevonden is geweest.
De getekende biografie: niet boven de middenmoot
Michael Jackson: de getekende biografie verdiept zich in elk denkbaar aspect uit het leven van de wereldster: zijn jeugd, de Motown sound, Neverland, de roddels over Diana Ross, zijn 240 prijzen, de Jacksonmania, de processen rond zijn vermeend kindermisbruik, … Ook het overlijden van de King of Pop, op 25 juni 2009, is voer voor een getekend hoofdstuk. Het leven van Michael Jackson in 26 hoofdstukken, door de ogen van 25 striptekenaars, is inderdaad een unieke ervaring. Probleem blijft dat dit boek me niets heeft bijgebracht dat ik nog niet wist. In dat opzicht stijgt deze biografie niet uit boven de middenmoot van de – zoals eerder vermeld – vijfhonderd drieëndertig andere biografieën over de wereldster, en dat is jammer. Op zich was hier veel meer mee aan te vangen.
Als je hierbij de taalfouten optelt (het originele Frans werd door een vertaalbureau in de Nederlandse taal omgedoopt), de nutteloze liefdesverklaringen van de striptekenaars zelf aan de ster tussendoor en de niet altijd bijster fantastische tekeningen, dan weet je dat dit boek enkel bij de echte Jacksonfans in de (verzamel-)kast zal terechtkomen. Taalfouten trouwens zijn onvergeeflijk; ze wekken meer dan ooit de indruk dat het boek snel snel moest gedrukt worden teneinde zo veel mogelijk exemplaren te verkopen “nu de Jacksonmania nog bezig is!” Daarenboven zijn de teksten, tekeningen en verhaallijnen niet objectief. Dat hoeft geen probleem te zijn, al doet zulks de intrinsieke waarde van eender welke biografie danig dalen. Kortom: een boek door en voor fans!
Perfectionistisch?
We zijn kritisch voor deze biografie, maar geef toe: Michael Jackson zelf was perfectionist. Hij zou nooit zelf toestemming gegeven hebben om dit te publiceren, daar kunnen we wel van uit gaan. De King of Pop ging tot het uiterste om zijn publiek het beste van zichzelf te geven. De This is It tournee is daar een excellent voorbeeld van. We zien Michael Jackson in topvorm, klaar om de geschiedenis in te gaan met de meest succesvolle tournee ooit, spektakel van de bovenste plank. Het heeft niet mogen zijn. Op 25 juni 2009 werd de wereld een legende rijker, in een rijtje naast enkele andere klinkende namen: Elvis Presley, John Lennon, Jimi Hendrix, Freddie Mercury, enzovoort.
(DH, Cultuur Jongeren Paspoort)
Man in the mirror,
Als matige fan van de King of Pop zal ik dit boek me nooit aanschaffen. Die man was al rijk en wordt nu blijkbaar nog rijker. Oeps sorry, zijn nabestaanden. Thank you daddy, thank you brother, thank you son.
Ha, leuk boek!