Slechts 4% mariene biodiversiteit hotspot nog intact
Van alle koraalriffen ter wereld wordt 75% bedreigd door lokale en internationale activiteiten. Overbevissing en kustontwikkeling vormen veruit de grootste risico’s voor koraalriffen; deze vormen van lokale bedrijvigheid zorgen samen voor meer dan 60% van de bedreigingen. In September 2007 werden – terecht – koraalriffen voor het eerst opgenomen op de IUCN Rode Lijst.
Hotspot in groot gevaar
In de Filippijnen is ruim 96% van het koraal in slechte staat. De tropische wateren van de Filippijnen behoren tot de zogenaamde Koraaldriehoek. Deze ‘kraamkamer van de wereldzeeën’ omhelst de geografische driehoek Indonesië/Maleisië – Papoea-Nieuw-Guinea – Filippijnen, met een totale oppervlakte van liefst 5,7 miljoen km2. Dat is 186 keer de oppervlakte van België. In deze regio bevinden zich zo’n 3.000 soorten vissen, tal van dolfijnen, zes van de zeven zeeschildpadsoorten. Liefst 605 van alle 798 koraalsoorten ter wereld worden vertegenwoordigd in de Koraaldriehoek. De koraalriffen van de Filippijnen zijn de thuisbasis van 500 soorten koraal. Het feit dat de mensen in dit gebied erg afhankelijk zijn van mariene voedselbronnenheeft geleid tot een overexploitatie en degradatie van vele koraalriffen. Ook als gevolg van illegale visserij, kustontwikkeling, vervuiling en stijging van de zeewatertemperatuur lopen de koralen groot gevaar.
Verzuring
De oceanen verzuren in een veel hoger tempo dan wetenschappers ooit gedacht hadden. Deze verzuring is het gevolg van de veel te hoge CO2-productie. De oceanen nemen 50% van alle CO2 op, maar kunnen dat nauwelijks nog bolwerken. Het gevolg is dat het water verzuurt, waardoor alle organismen die kalk bevatten langzaam, maar vooral zeker oplossen. Volgens wetenschappers zullen alle koraalriffen tegen 2060 verdwenen zijn. De kalken huisjes van de poliepjes zijn dan opgelost.
Redden wat er te redden valt
Vandaag verkeert slechts vier procent van het in totaal 26.000 km2 grote koraalgebied van de Filippijnen in uitstekend staat. Het is maar de vraag hoe lang deze intacte gebieden nog zullen gespaard blijven van de destructieve invloed van de mens?
Het Smithsonian Institution (Washington, VS) ziet de toekomst somber in en neemt het zekere voor het onzekere door monsters van het Groot Barrièrerif, het grootste koraalrif ter wereld, te verzamelen en in te vriezen. Op dit moment worden al miljarden geslachtscellen van verschillende soorten koraal bewaard in vloeibare stikstof op -196° C in de hoop ze ooit te kunnen regenereren.
(DH, Sea First Foundation)